A köles méltán az egyik legnépszerűbb gabona, ugyanis jelentős vitamin- és ásványianyagtartalommal bír, segíti a fogyást és nem mellesleg üdévé varázsolja a bőrt.

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag

A gabonák közül a köles büszkélkedhet a legmagasabb vitamin- és ásványianyag tartalommal. Gazdag vasban, amely hozzájárul a vérképződéshez és az oxigénellátáshoz, magas a magnézium és a kalciumtartalma, valamint remek B- és E-vitaminforrás.

köles táplálkozás gabona gluténérzékenység fogyás fogyókúra


Erősíti a csontokat

A benne található szilícium-savnak és fluornak köszönhetően védi a csontokat és a fogakat, ezért érdemes kipróbálni akár megfőzve, köretként fogyasztva, de a kölespehely is jó választás, amelyet belekeverhetünk a reggeli joghurtunkba.


Gluténérzékenyeknek jó alternatíva

A cöliákiában szenvedőknek is ajánlott, ugyanis a köles gluténmentes, illetve számos gabonával ellentétben nem savas, hanem bázisképző, így a gyomornak kifejezetten jót tesz.


Segíti a fogyást

Laktat, kellőképp eltelít, viszont 100 grammja csupán 311 kalóriát tartalmaz. Nem emeli meg a vércukorszintet és védelmet nyújt az elhízással és a cukorbetegséggel szemben. Gyümölcsökkel és zöldségekkel kombinálva megduplázhatjuk a pozitív hatását, ezért bátran használjuk a konyhában.

köles táplálkozás gabona gluténérzékenység fogyás fogyókúra

Zöldséges kölesfasírt

Erősíti a hajat és szebbé teszi a bőrt

A köles valóságos szupergabona, hiszen nem csupán az egészségre gyakorol jótékony hatást, hanem a külsőnkre is. Nem véletlenül nevezik szépségelixírnek is, mivel rendszeres fogyasztása esetén a haj fényesebbé és erősebbé válik, a bőr pedig tisztább és ragyogóbb lesz tőle.