A szájban keletkező gyulladások nagyon alattomosak tudnak lenni. Nem elég, hogy sokszor teljesen láthatatlanok, mert például a fogak gyökereinél alakulnak ki, és szép csendben pusztítják a fogakat vagy a környező szöveteket.

Ennél sokkal nagyobb bajt is tudnak okozni: a gyulladást okozó baktériumok ugyanis a vérrel eljutnak a szervezet többi részébe, és a legkülönfélébb tüneteket és betegségeket produkálhatják. Ezeknek egyetlen közös tulajdonságuk van: csak akkor gyógyulnak meg maradéktalanul, ha az eredeti gyulladást is megszüntetjük.

pr fog fogászat

Bevezetés a gócbetegségbe
Ez pedig maga a gócbetegség! Gócnak nevezzük azt a gyulladásos területet, amely képes a test más részeit is megfertőzni. A fogászati gócok - mint például a gennyes fog -  talán a leggyakoribbak, és kezelésük legtöbbször sikeres, ezért érdemes elsőként a fogászatot felkeresni, ha arra gyanakszol, hogy makacs tüneteidért egy góc felelős. Nézzük, milyen tüneteket, betegségeket szoktak okozni a gócok!

1, Hajhullás
Ha a napi fésülködés során egy kis maréknyi haj marad a hajkefében, az teljesen normális. A hajnak megvan a maga életciklusa, és mindig lesznek hajszálak, amelyek megértek a kihullásra. A tartósan nagy mennyiségű vagy foltosan hulló haj azonban kóros folyamatokra utal, amelynek érdemes a végére járni. Ha a vérvizsgálat és egyéb kezelések nem vezetnek eredményre, felmerül a gócbetegség gyanúja.

2, Bőrkiütések, pattanások
Tinédzserkorban vagy terhesség alatt nagy hormonális változások zajlanak le a szervezetben, így ilyenkor nem megy ritkaságszámba, ha az arcbőr pattanásossá válik, vagy aknék jelennek meg. Ám ha ezek makacsul visszatérnek, nem reagálnak a bőrgyógyászati kezelésekre, és idővel nem enyhülnek, érdemes megnézni, van-e a szervezetben valamilyen régóta fennálló gyulladásos állapot.

pr fog fogászat

3, Ízületi fájdalmak
A kar, a váll, a csukló vagy a térd mozgatásakor érzett fájdalom nem természetes. Bár a korral valóban érzékenyebbek lehetnek ízületeink, ha egészséges életmódot folytatunk, az ízületek érzékenysége arra figyelmeztet, hogy valami nincs rendben.

4, Koraszülés
A kutatások szerint a koraszülések egy részéért a szervezetben fennálló gyulladásos folyamatok is felelősek. Többek között ezért is tették kötelezővé a kismamák számára a terhesség alatti fogászati ellátást. A fogkő például a kórokozók melegágya, amely akár gócként is viselkedhet: a baktériumok vagy azok méreganyagai ugyanis vándorútra kelhetnek a szervezetben, és akár a szülés idő előtti megindulását is kiválthatják.

5, Makacs sportsérülések
Gondolnád, hogy a rendszeresen visszatérő sportsérülésekért egy gyulladás a felelős? Márpedig ez is előfordulhat. Ha újra és újra kiújul a váll- vagy bokasérülésed, pedig mindent megteszel a gyógyulásért, akkor ideje visszanézned, mikor is jártál utoljára fogorvosnál – és egyeztetni egy időpontot.

pr fog fogászat

6, Makacs, nem múló fejfájás
Némileg tisztázatlan, miért és hogyan okoznak fejfájást a baktériumok, ám az tény, hogy egy góc megszüntetésével számos esetben enyhül vagy teljesen meg is szűnik az évek óta fennálló, gyakran jelentkező fejfájás.

7, Szív- és érrendszeri problémák
A fogágybetegséget már régen összefüggésbe hozták a különböző szívproblémákkal. Ez a betegség úgy alakul ki, hogy először az íny jön gyulladásba, jellemzően a le nem szedett fogkő miatt. Az ínyről aztán szépen átterjed a gyulladás a fogakat tartó rostrendszerre és a csontra, és máris létrejött a fogágybetegség. A gyulladás tartós fennállása esetén a baktériumoknak bőven van idejük arra, hogy a vérrel eljussanak a szívhez.

A sort még jócskán lehetne folytatni, de már ennyiből is látszik, hogy a fogászati gyulladások nem csak a fogaidra veszélyesek. Szerencsére a legtöbb esetben egy gyökérkezelés, a régi gyökértömések cseréje vagy a gennyes tályog felkutatása és kezelése megszünteti a gyulladást, és egyúttal gyógyírt jelent a téged kínzó problémára is. Ha máris góckutatásba fognál, válassz egy olyan klinikát, ahol minden fogászati területnek megvan a szakértője, hogy szükség esetén azonnal elkezdődjenek a kezelések. Ilyen például a zuglói Uniklinik Fogászati Központ is, ahova itt kérhetsz időpontot.

Támogatott tartalom