A tartósan magas koleszterinszint cseppet sem veszélytelen, olyan súlyos betegségek kialakulásához vezethet, mint az érelmeszesedés, a szívroham vagy a szívkoszorúér megbetegedései. Íme néhány tipp, hogyan csökkentheted a koleszterinszinted természetesen!


Fahéj
A fahéj a vércukorszint mellett a koleszterinszintet is csökkenti, ezért érdemes belecsempészni az étkezésekbe. Hintsd meg vele a kávédat vagy ízesítsd a zabkásádat, biztosan nem bánod meg, hiszen nem csak egészséges, hanem finom is.


Teljes kiőrlésű kenyér
Öt százalékkal csökkentheted a koleszterinszinted, ha a reggeli pékárut lecseréled teljes kiőrlésűre, mindemellett az alakodnak is jót teszel vele.
Tipp: Fogyaszd az omega-3 zsírsavban gazdag avokádóval, amely szintén szívbarát.


koleszterin koleszterincsökkentő természetes koleszterincsökkentő táplálkozás avokádó alga omega3 chlorella megelőzés koleszterinszint magas koleszterin

HDL a "jó" koleszterin, az LDL pedig a "rossz"  
Az összesített koleszterinszint (HDL+LDL) 5,2 mmol/liter alatt normálisnak mondható, azonban a 7 mmol/liter felett már kórosnak számít. A HDL és az LDL szintjét külön is mérik, ebben az esetben az utóbbinál a 3,4 mmol/liter a normálérték, míg 4,2 felett kórós.


Étcsokoládé
Minél magasabb a csokoládé kakaótartalma, annál egészségesebb. A jó minőségű étcsokoládé antioxidánsban gazdag és a jó koleszterint építi, így a szívbarát diétába is bátran beleilleszthetjük.


Áfonya
Az áfonya igazi szupergyümölcs. A benne található pterosztilbén révén a gyógyszerekhez hasonló mértékben képes csökkenteni a koleszterinszintet.


Lenmag
A legmag és a belőle készült olaj kordában tartja a koleszterinszintet és védi a szívet. A lenmagot belekeverhetjük a joghurtba, az olajjal pedig meglocsolhatjuk a salátánkat.


Tengeri alga
A chlorella számos áldásos hatást tudhat magáénak, többek között erősíti az immunrendszert, csökkenti a magas vérnyomást, véd a cukorbetegség ellen, ráadásul omega-3 zsírsavakban gazdag, így a szívre is jó hatással van és hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet. Fogyaszthatjuk por vagy tabletta formájában.

koleszterin koleszterincsökkentő természetes koleszterincsökkentő táplálkozás avokádó alga omega3 chlorella megelőzés koleszterinszint magas koleszterin

Dió
A dió rendszeres fogyasztása közel tíz százalékkal csökkentheti a rossz koleszterinszintet, ezért érdemes napi szinten fogyasztani belőle. Arra azonban nem árt ügyelni, hogy a kalóriatartalma magas, ezért csak egy zárt marékkal ajánlott enni belőle.


Halolaj
A halolaj az egyik leghatékonyabb fegyver a magas koleszterin ellen. Ráadásul jól hat a vér triglicerid-szintjére is, amely az érelmeszesedéssel veszi fel a harcot. A lazacban és a pisztrángban fordul elő az omega-3 a legnagyobb mennyiségben, de kapszulaként is bejuttathatod a szervezetedbe.


Fokhagyma
Megakadályozza a vérrögök képződését, vírusölő, immunerősítő és jelentősen csökkenti a koleszterint. Már napi egy gerezd fogyasztása tíz százalékkal redukálhatja az időskori érrendszeri megbetegedések kialakulását.


+ Tipp: Nem csak a táplálkozással támogathatod a koleszterinszinted, hanem a rendszeres testmozgással és a stressz csökkentésével is sokat tehetsz az egészségedért.


 

Itt további egészségmegőrző tippeket olvashatsz:
Így turbózd fel az immunrendszered!
Ezt idd, hogy megőrízd az egészséged!