Életmódváltásra adtad a fejed, azonban már az első ponton, amikor a cukrot száműznéd a konyhádból, bizonytalanságba ütközöl, mert nem tudod, mivel helyettesítsd? Segítünk helyre tenni az édesítőkérdést!

Egyszerű cukrok, amelyeket jobb, ha csupán gyümölcs és zöldség formájában fogyasztasz:

glükóz (szőlőcukor), fruktóz, szukróz (répa vagy nádcukor), maltóz (malátacukor), galaktóz, laktóz (tejcukor).
A fruktóznak ugyan alacsony a glikémiás indexe (19), így a szőlőcukorral (GI: 100) ellentétben nem emeli meg a vércukorszintet, azonban megnöveli az étvágyat.

táplálkozás cukorhelyettesítők cukorbetegség édesítők fogyás

A túlzott cukorfogyasztás nem csak hizlal, hanem megemeli a vér inzulinszintjét, károsítja a vese szűrőrendszerét és az anyagcserét is kedvezőtlenül befolyásolja

Mesterséges édesítőszerek, amelyeket felejts el:

aszpartám, neitám, szacharin, szukralóz, ciklamát, aceszulfám-K.
Az aszpartámot összefüggésbe hozták különböző betegségek kialakulásával, valamint a szacharinnal, a ciklamáttal és az aceszulfám K-val együtt rákkeltőnek titulálták, ezért jobban jársz, ha messziről elkerülöd a mesterséges édesítőszereket.
 

A legtöbb édesítő a cukorhoz hasonlóan megemeli a vércukorszintet, így hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához

Természetes édesítőszerek, amelyekből csak mértékkel fogyassz, ha a  fogyás a cél:
 

Pálmacukor:
Természetes, magas a vitamin- és az ásványianyagtartalma, azonban mértékkel fogyasszuk.
mennyiség: 100 g
kcal: 364
szénhidrát: 91 g, amelyből 82 g cukor
GI: 35


Kókuszvirágcukor:
Szintén gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, illetve inulin tartalmának köszönhetően segíti a bélflóra egyensúlyának helyreállítását. Mivel kalóriatartalma viszonylag magas, ezért figyeljünk a mértékre, amennyiben a fogyás a cél.
mennyiség: 100 g
kcal: 380
szénhidrát: 95 g, amelyből 82 g cukor
GI: 35

táplálkozás cukorhelyettesítők cukorbetegség édesítők fogyás

Agavé szirup:
A mexikói agávé növényből előállított édesítő nem lenne rossz választás, azonban az ipari mennyiségben előállított szirupok többsége nem más, mint fruktóz, ezért a vásárlásnál résen kell lenni!
mennyiség: 100 g
kcal: 310
szénhidrát: 76 g, amelyből 68 g cukor
glikémiás index (GI): 19

 


Méz:
A méz glükózból és fruktózból áll, gazdag ásványi anyagokban és vitaminokat is tartalmaz, azonban, ha fogyni szeretnél, érdemes mértékkel fogyasztani. Érdemes tudni, hogy felhevítve elveszíti a biológiailag hasznos tápanyagait, ezért nem ajánlott forró teába vagy kávéba keverni.
mennyiség: 100 g
kcal: 304
szénhidrát: 82,2 g, amelyből 82,1 g cukor
GI: 60



Juharszirup:

A juharfa nedvéből készült szirup bővelkedik antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő hatással bír, illetve ajánlott az irritábilis bél-szindrómával küzdőknek, ugyanis könnyen emészthető és nem terheli meg a szervezetet.
mennyiség: 100 g
kcal: 260
szénhidrát: 67 g, amelyből 60,2 g cukor
GI: 54

A barnacukor nem más, mint kristálycukor. Csupán annyi a különbség, hogy melaszt kevernek hozzá, amely a répa- és a nádcukorgyártás mellékterméke.

Természetes édesítőszerek, amelyek segítenek elérni az áhított alakot, ráadásul egészségesek:
 

Xilit:
Cukorbetegek is fogyaszthatják, hiszen nem emeli meg a vércukorszintet és a feldolgozásához a szervezetnek nincs szüksége inzulinra.
mennyiség: 100 g
kcal: 240
szénhidrát: 99,8 g, amelyből 0 g cukor
GI: 7


Sztívia:
A dél-amerikai növény leveléből készült édesítő egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet és bármennyire hihetetlen, kalóriát sem tartalmaz.
mennyiség: 100 g
kcal: 0
szénhidrát: 100 g, amelyből 0 g cukor
GI: 0

táplálkozás cukorhelyettesítők cukorbetegség édesítők fogyás


Eritrit:
Természetes cukoralkohol, amely a gyümölcsökben is előfordul. Szintén kalóriamentes, nincs hatással az inzulintermelésre, ezért cukorbetegeknek is jó opciónak bizonyulhat.
mennyiség: 100 g
kcal: 0
szénhidrát: 99,5 g, amelyből 0 g cukor
GI: 0