Csábítóan hangzik, hogy rövid idő leforgása alatt megszabadulhatunk a felesleges kilóktól, azonban sajnos ez nem igaz. Számos tévhit kering a fogyókúrával kapcsolatban, amelyek még az egészségedet is veszélybe sodorhatják. Leszámolunk a legnagyobb fogyókúrás bakikkal!

Tilos a szénhidrát
Sokan azt gondolják, hogy a fogyás kulcsa a szénhidrát megvonása, azonban, ha teljesen mellőzzük a bevitelét, többet árthatunk vele, mint használunk. A módszer rövid távon ugyan hatásosnak bizonyulhat, de súlyos mellékhatásokat eredményezhet. A szénhidrátok elengedhetetlen energiaforrások, ezért aki nem fogyaszt elegendő mennyiséget, olyan következményekkel számolhat, mint a lelassult anyagcsere, fáradság, levertség, valamint hosszú távon vesebetegség is kialakulhat.
Mi a megoldás?
Válasszunk az egyszerű szénhidrátok, vagyis a cukor és a liszt helyett teljes kiőrlésű gabonákat. A barna rizs, a bulgur, a köles, a zab és quinoa szuper alternatíva, az ételek ízesítéséhez pedig a természetes édesítőket preferáljuk. Az étrendünk összeállításánál ügyeljünk arra, hogy a szénhidrátot a reggeli órákban vigyük be a szervezetünkbe, míg este inkább könnyebb fogásokat együnk.

Villámgyors és könnyű módszer nincs arra, hogy elérd az áhított alakot. A tudatosság, az odafigyelés és a belefektetett energia viszont csodákra képes, ráadásul úgy, hogy az egészségedre is számos pozitív hatást gyakorol!

életmód diéta fogyókúra kiemelt

A teljeskiőrlésű kenyér nem hizlal
Az előző pontból adódik a másik nagy tévhit. Való igaz, hogy a teljeskiőrlésű pékáru fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen tápanyagban gazdag és hosszú időre eltelít. Azonban nagy hiba lenne azt gondolni, hogy bármennyit megehetünk belőle, ugyanis a kalóriatartalma alig különbözik a fehér kenyértől.
Mi a megoldás?
Ügyeljünk a mennyiségre és törekedjünk arra, hogy a nap első felében fogyasszuk! Első étkezésnek például ideális, ha két vékony szeletet eszünk belőle, kombinálhatjuk füstölt lazaccal vagy avokádóval, ugyanis így az egészséges zsírbevitelről is gondoskodtunk.


Egyoldalú táplálkozás
Szintén csapdába eshetünk, ha azt gondoljuk, hogy bizonyos ételcsoportok száműzésével egészségesen fogyhatunk. Az egyoldalú táplálkozás általában hiánybetegséggel bosszulja meg magát, ezért nem érdemes rizikózni vele.
Mi a megoldás?
Együnk változatosan! Az étrendünk tartalmazzon lassú felszívódású szénhidrátokat, fehérjét, zsírt és elegendő rostot, mindemellett a folyadékfogyasztásról se feledkezzünk meg, amely naponta legalább három liter.

Mit mond a szakértő?
– A legfontosabb, hogy életmódváltás nélkül nincs tartós fogyás és az ismétlődő fogyási kísérletek akár olyan súlyos következményekkel járhatnak, mint a táplálkozási zavarok – mondta el Nagy Szilvia, táplálkozási szakértő.
– A szénhidrátok ajánlott napi mennyisége 1-3gramm/testsúlykilogramm, a zsíré 2-3 gramm/testsúlykilogramm ideális súly esetén. Ez az érték fogyás esetén módosul 0,6-0,8 gramm/testsúlykilogrammra. A fehérjebevitel egy felnőtt szervezet számára 1-1,1gramm/testsúlykilogramm. Fontos ez mellett még odafigyelni a megfelelő rost – zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék – fogyasztására, valamint a folyadékbevitelre, ami naponta legalább három-, nyáron pedig négy liter. Az ásványi anyagok szintén szerves részei az egészséges táplálkozásnak, a sót, a zsiradékot és a cukrot pedig ajánlott csökkenteni. Ennek függvényében kialakítható egy egészéges értend – tette hozzá a tanácsadó.

életmód diéta fogyókúra kiemelt

„Ha nem eszem, lefogyok"
Logikusnak tűnhet, ám a legsúlyosabb hiba, amit a fogyókúrázók elkövethetnek. Ha nem viszünk be elegendő tápanyagot, a szervezet elkezd raktározni, ráadásul különböző egészségügyi problémákkal is számolhatunk.
Mi a megoldás?
A képlet egyszerű: ha kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk, súlyvesztés következik be. Ezt úgy érhetjük el a legkönnyebben, hogy többet mozgunk, az étrendünket pedig megfelelően alakítjuk ki. A minimum kalóriabevitel azonban ne legyen kevesebb, mint 1200 kcal!


Az étkezések számának csökkentése
Pont ellenkezőleg sülhet el, ha lecsökkentjük az étkezések számát, hiszen így az anyagcsere lelassulhat. A reggelire mindenképpen érdemes odafigyelni, hiszen a nap első étkezése alapozza meg az egész napi lendületet és indítja be az anyagcserét.
Mi a megoldás?
Együnk többször keveset, az ideális, ha naponta ötször étkezünk. A három főétkezés között együnk meg egy almát vagy egy banánt, de egy marék mandula is jó választásnak bizonyulhat.

A diéta nem ugyanaz, mint a fogyókúra!
Sokak számára a két fogalom összeforr, azonban teljesen másról szól. Míg a fogyókúra időszakos és drasztikus, addig a diéta egy életmód, amely mellett egészségesen érheted el, hogy megszabadulj a feleslegtől, és ami még fontosabb, hogy meg is tudd tartani az elért testsúlyt.

Ha sportolsz, bármit ehetsz
A rendszeres sport formál és segít leadni a plusz kilókat, azonban tévedés lenne azt hinni, hogy fél óra futásra hivatkozva megehetsz egy óriás szelet tortát. Egy nagyobb szelet sütemény ugyanis annyi kalóriát tartalmaz, amelyet minimum másfél óra kocogással tudnál elégetni.
Mi a megoldás?
A mértékletesség. Nincsenek tabu ételek, azonban a mennyiségre mindig oda kell figyelni. Szép és szuper dolog, ha mozogsz, azonban arra figyelj oda, hogy ne ess túlzásba az étkezéssel!

életmód diéta fogyókúra kiemelt

A diétás csoki jöhet
Tévhit, hogy a diétás és cukormentes termékekből korlátlanul lehet fogyasztani. Cukrot ugyan nem tartalmaznak, de a diabetikus édességek általában magasabb zsírtartalommal bírnak. Ugyanez érvényes a light termékekre is, ezért ne dőlj be nekik.
Mi a megoldás?
Ha édességre vágysz, jobban teszed, ha megeszel pár kocka magas kakaótartalmú étcsokoládét vagy a zabkásádat valódi kakaóporral és banánnal ízesíted.


Villámgyors diéta
Jól hangzik, de kár lenne elhinni, hogy pár nap alatt látványosan lefogyhatsz.
Mi a megoldás?
Ha tényleg le szeretnél fogyni, válts életmódot!
Itt hatékony tippeket olvashatsz: 7 tuti tipp az életmódváltáshoz


A tejtermékek hizlalnak
Sokan tévesen gondolják, hogy a tejtermékek a felelősek a zsírpárnákért, azonban jobb, ha tisztában vagy vele, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak kalciumot, amely segít beindítani a fogyást.
Mi a megoldás?
A görög joghurt fogyasztása kifejezetten ajánlott fogyókúra alatt, és a sajtokat is nyugodtan beépítheted az étrendedben, azonban mint ahogyan a többi ételcsoportnál is, a mértékre figyelj oda!


Tilos a nassolás
Egy újabb tévhit, ugyanis nagy az esély rá, hogy több hetes önmegtartóztatás után ráveted magad az édességekre és nem tudsz majd leállni vele.
Mi a teendő?
Néha igenis engedd meg magadnak, hogy lecsússzon egy szelet csokoládé vagy egy sütemény. Persze nem szabad túlzásba esni, de ha ésszel csinálod és mellette odafigyelsz a táplálkozásra és sportolsz, nem lesz baj belőle.


Gyümölcsöt nem lehet enni fogyókúra alatt
Az tagadhatatlan tény, hogy a gyümölcsök tartalmaznak cukrot, azonban kár lenne lemondani róluk. Vitaminban gazdagok, feltöltenek energiával, és a bennük található gyümölcscukor nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.
Mi a megoldás?
A piros bogyós gyümölcsök kifejezetten jót tesznek az alakodnak, úgyhogy főétkezések között bátran fogyassz belőlük. A sokaknál tiltólistás banánt pedig a legjobb, ha a korai órákban eszed.


A modellek kávén és cigin élnek, így biztosan segítenek fogyni
Egyrészt valószínűleg nem így van, hogy a modellek ennek köszönhetik a karcsúságukat, másrészről árthatsz vele az egészségednek. A dohányzás káros hatásait vélhetően mindenki ismeri, a kávé pedig ugyan vízhajtó, de a folyadékvesztés nem segíti a fogyást.
Mi a megoldás?
Fogyassz sok folyadékot és gyógyteát, a zöldtea például zsírégető hatású. Mindemellett törekedj az egészséges étrend kialakítására és mozogj legalább hetente háromszor.
Kíváncsi vagy a modellek étrendjére? Katt ide!