A kutyatulajdonosok nagy dilemmája, hogy inkább a pénztárcabarát, egyszerű és gyors megoldást válasszák, vagy a drágább és időigényesebb, ámde egészségesebb házi koszttal táplálják kedvencüket. Posztunkból kiderül, hogy az ismert szólást idézve drágább lehet a leves, mint a hús.

A száraz kutyatápok árban verhetetlenek, és rengeteg időt spórolnak a gazdiknak. Első látásra lényegesen könnyebb és olcsóbb egy nagy zacskóval megvenni és egy mozdulattal beleönteni a kutya táljába a száraztápot, mint friss alapanyagokból megfőzni a napi adagot. De tényleg ilyen egyszerű a képlet, vagy van, ami a házi koszt mellett és a kutyatápok ellen szól?

támogatott tartalom szponzorált tartalom életmód

Száraz kutyatápok - és ami valójában a zacskóban van

A reklámokból kiindulva kétféle száraztáp kapható a boltokban: jó minőségű és prémiumkategóriás. Ha azonban megnézzük a tápok összetételét, a két kategória összetevői között meglepően kevés különbséget találunk. De további érdekességek is kiderülnek az összetevők listájából.

támogatott tartalom szponzorált tartalom életmód

Fotó: Freepik

1. Tuti, hogy húsból van benne a legtöbb?

Ez a gyártók első trükkje. Az előírások szerint ugyanis az élelmiszerek összetevőinek felsorolását mennyiség szerint csökkenő sorrendben kell a csomagolásra írni. Magyarán azzal kezdődik a felsorolás, amiből a legtöbb van az adott termékben. Ez alapján húsból van a legtöbb a száraztápokban, utána következnek a különféle gabonák (búzaliszt, kukoricaliszt, rizsliszt, rizskorpa stb.) Csakhogy, ha a különböző gabonák részarányát összeadjuk, gyakran magasabb szám jön ki, mint az elvileg legnagyobb mennyiségben jelen lévő hús esetében.

Azzal ugyanakkor semmi gond nem lenne, hogy egy kutyaeledel kevesebb húst tartalmaz - ha ez derülne ki a reklámokból, illetve ez állna a csomagoláson is. A kutya ugyanis a háziasítása óta eltelt sok-sok ezer év alatt átlagosan kevesebb húst fogyasztott, mint például a vadon élő farkasok. (Hiszen az őt tápláló emberek is gyakran voltak hússzűkében.) Az állat emésztőrendszere alkalmazkodott ehhez, így a túlzott fehérjebevitel hosszú távon károsíthatja a kutya szervezetét, főleg a máját és a veséjét. 

A csökkentett fehérjetartalmú kutyaeledelekkel tehát önmagában nincs probléma - azzal már inkább, amikor a jóval olcsóbb gabonákkal telipakolt kutyatápot próbálják húsban gazdag eledelként eladni. Méghozzá ez utóbbinak megfelelő áron.

2. Biztosan hús van benne?

A hatályos élelmiszeripari szabályok szerint nem csak az alapanyagként használt állatok izomszöveteit nevezhetjük húsnak. A szőrön, tollon, csőrön és a patákon kívül gyakorlatilag minden húsnak számít, tehát a belsőségek, a bőr, a csont, a csontokról mechanikusan lefejtett húspép, a nyesedék és az inak is. A felsorolt testrészek és anyagok tápanyagtartalma azonban köszönőviszonyban sincs a színhús vitamin- és ásványianyag-tartalmával. Ezért ugyanazzal a kifejezéssel illetni ezeket finoman szólva is csúsztatás. 

3. Exkluzív vegyszerkoktél a kutyusodnak

Ezekből a “kiváló minőségű” alapanyagokból hogyan lehetne egy, a kutyák számára kívánatos eledelt készíteni? A megfelelő állag, íz és szín eléréséhez szükség van számos mesterséges adalékanyagra, amelyek rendkívül egészségtelenek. Néhány gyakori példa a száraztápok összetevői közül:

  • Ethoxyquin (E-324) - tartósítószer, eredetileg gyomirtó (!) Vese- és májkárosodást, rákot okoz
  • Propilén-glikol - tartósítószer, eredetileg fagyálló (!). A kutyatáp nedvességét is redukálja, a kutyáknál bélelzáródást és rákost megbetegedést okozhat az emésztőrendszerben.
  • Blue 1 és Blue 2 - mesterséges színezékek. A 12 legveszélyesebb élelmiszer-adalék listáján is szerepelnek, rosszindulatú agydaganatot okozhatnak. 

A lista korántsem teljes, ha kicsit utánaolvastok, több hasonló, veszélyes adalékanyagot is találhattok a száraz kutyatápok alkotóelemei között.


4. Genetikailag módosított alapanyagok

Európa és Magyarország is GMO-mentes, csakhogy ez az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekre vonatkozik. A takarmánynövények piacát uraló országok, például Brazília vagy az USA termelői azonban óriási mennyiségben termesztik a génmódosított szóját, kukoricát, rizst és így tovább. Azt pedig semmi sem tiltja, még nálunk sem, hogy olyan állateledelt importáljanak az országba, amelynek készítéséhez GMO-növényeket használtak fel. 

Bár az eredmények nem teljesen egyértelműek, és a GMO-lobbi is intenzíven dolgozik, a génmódosított növények fogyasztásának veszélyeire egyre több kutatás hívja fel a figyelmet. Nem véletlen, hogy Európa egységesen elzárkózik ezeknek az élelmiszereknek az emberi felhasználásától. Ha pedig mi magunk nem szívesen fogyasztjuk, miért adnánk a kedvenceinknek?

Házi koszt - egy nagy adag egészség

támogatott tartalom szponzorált tartalom életmód

Fotó: petchef.hu

Viszonylag ritka, hogy egy gazdi házi koszttal táplálja a kutyáját. Van, aki a konyhai maradékot adja kedvencének - pedig a kettőt nem lehet egy lapon említeni. Nézzük, melyek a házi koszt előnyei. 

1. Tudod, mit adsz a kutyádnak

Ha te főzöd az ételt a kutyádnak, biztosan nem lesznek benne:

  • üres kalóriát jelentő töltelékanyagok (pl. rizskorpa),
  • mesterséges tartósítószerek, színezékek, ízfokozók,
  • karcinogén, vagyis rákkeltő szennyező anyagok,
  • a kutyák csontrendszerét megpuhító, rákkeltő fluorid (ez általában a csontliszttel kerül a száraztápokba),
  • a hús értéktelen melléktermékei (pl. inak, porcogók stb.), 
  • egészségre káros székletkeményítők (pl. bentonit).

2. Finomabb íz, rengeteg tápanyag, biztonságos élelmiszer

A jó minőségű, friss alapanyagokból készített házi koszt sokkal finomabb, mint a tápok - nem véletlenül vannak úgy oda érte a kutyusok. A közhiedelemmel ellentétben a főzés során a tápanyagok nagy része benne marad az ételben. Ráadásul a húsok jóval könnyebben emészthetőek főzve, mint nyersen. A hőkezelés pedig biztosan végez az esetleges kórokozókkal, amelyek egyébként megbetegíthetnék az állatot (pl. szalmonella).

3. És ami fő: az egészség

Az vagy amit megeszel - az ismert mondás a kutyákra is érvényes. Ha áttérsz a házi kosztra, hamarosan pozitív változásokat észlelsz majd a kutyádon. Olyanokat, mint például:

  • javuló étvágy, 
  • fényesebb/dúsabb bunda,
  • jobb emésztés
  • növekvő energiaszint, 
  • az allergiás tünetek csökkenése vagy teljes megszűnése.

És ami talán a legfontosabb: a kutyusod életét is meghosszabbítja az egészséges táplálkozás. 

Mit tegyen, akinek nincs ideje rá, hogy főzzön a kutyusának?

Számos előnye ellenére tény, hogy a házi koszt költségesebb. Ez a ráfordítás azonban sokszorosan megtérül a kutya egészsége és a gyógyszereken, kezeléseken megspórolt összegek által. Ugyanakkor az is igaz, hogy a házi kutyaeledel elkészítése meglehetősen idő- és munkaigényes tevékenység. 

Sokan vannak, akik a nagy pörgésben még maguknak sem főznek, nemhogy a kutyájuknak. Szerencsére számukra is van megoldás, amit tálcán kínál egy hazai cég. A PetChef egy fő missziója, hogy minél több kutyát lásson el kiváló minőségű, frissen készült, egészséges főtt étellel.
 

támogatott tartalom szponzorált tartalom életmód

Fotó: petchef.hu

A PetChef fogásait dr. Varga József állatorvos közreműködésével állították össze, akinek szakterülete a kutyák megfelelő táplálása. A kiváló minőségű, friss húsokból, superfoodokból és növényi alapanyagokból álló nyersanyagok emberi fogyasztásra is alkalmasak. Ezzel összhangban természetesen minden összetevő, és így valamennyi készétel is GMO-mentes, amit a kutyusok számára készítenek. Mindez garantálja, hogy az a gazdi, aki a PetCheftől rendel, friss, ízletes és egészséges táplálékot biztosít kedvencének.

A PetChef frissen és nagy odafigyeléssel főzött kutyaeledelei megfelelnek a házi koszt előnyeivel kapcsolatban fentebb említett összes kritériumnak. Így túlzás nélkül állíthatjuk, hogy valóban a prémium kategóriát képviselik a kutyák táplálásának területén.

Ráadásul minden náluk rendelt ételre érvényes a Tiszta Tányér Garancia. Ez azt jelenti, hogy ha az adott fogás mégsem ízlene a kutyának, díjmentesen kicserélik egy másik ízre - vagy akár a teljes árat visszatérítik. Amennyiben valaki bizonytalan, melyik fogást válassza a kínálatból a kutyája számára, kipróbálhatja a Kóstoló csomagot, amely az összes fogásból ízelítőt ad.

Erről akár te is meggyőződhetsz - csupán le kell adnod a rendelésed.