Nem diétás, nem cukormentes, viszont cserébe finom és mutatós desszert.
Hozzávalók:
A piskótához:
140 g kókuszliszt
100 g gluténmentes zabliszt
200 g barna cukor
50 g holland kakaópor
1 db alma pürésítve
1 dl mandulatej
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
1/2 tk só
A sóskaramellhoz:
100 g barna cukor
200 g kókusztejszín
1 kevés víz
1 tk só
A karamellkémhez:
250 g mascarpone
kevés cukor 4 dl tejszín habbá verve
habfixáló
Elkészítés:
Először elkészítjük a piskótát:
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk az almapürét és a mandulatejet és jó alaposan eldolgozzuk. Két részletben, előmelegített sütőben 180 Celsius fokon megsütjük, majd ha kihűlt kis kockákra daraboljuk.
Miközben sül a piskóta egy lábasban a cukrot egy kevés vízzel közepes hőfokon aranyszínűre karamellizáljuk kevergetés nélkül, majd hozzáadjuk a felmelegített kókusztejszínt. Kevergetve besűrítjük és megsózzuk.
A tejszínt kevés cukorral és habfixálóval felverjük, egy másik tálban pedig elkeverjük a mascarponét a sóskaramell háromnegyedével és összeforgatjuk a tejszínnel.
A felszeletelt piskóta darabokat üvegpoharakba tesszük, ráönjük a krémet és díszíthetjük a megmaradt sóskaramellával.