Rendszeresen sportolsz, de az áhított eredmény még várat magára? Valószínűleg nem az edzésedben van a hiba, hanem abban, amit utána csinálsz! Összegyűjtöttük a legnagyobb buktatókat!

Kihagyod a nyújtást
Érthető, hogy egy kiadós edzés után azonnal rohannál haza, pedig a levezetést és a nyújtást nem szabadna kihagyni! A szervezet számára fontos, hogy visszaálljon a nyugalmi állapotba, és a pulzusszám valamint a vérnyomás is lecsökkenjen a normális értékre. A nyújtással pedig elkerülhetők az esetleges sérülések és a fájó izomláztól is megkímélheted magad. Legalább 5 percet szánj rá minden edzésed után!

edzés edzés után életmód kiemelt recept


Nem zuhanyozol
Elhisszük, hogy otthon szívesebben állsz be a zuhany alá, mint az edzőteremben, azonban nem érdemes várni vele. Gondolj csak arra, hogy ha izzadsz, a baktériumok sokkal könnyebben megtelepszenek a bőrödön, amely kedvez a bőrirritációknak és a pattanások kialakulásának. Még mindig várnál a tusolással?


Azt hiszed, bármit megehetsz
Arról már írtunk, hogy edzés előtt mit érdemes fogyasztanod, de azt is tudod, hogy sportolás után mely ételek hasznosulnak a legjobban a szervezetben? Egyes élelmiszerekkel ugyanis épp az ellenkező hatást éred el, mint szeretnéd.

Katt ide : Együnk edzés előtt vagy ne? – A legjobb ételek, amelyek segítenek 

A magas zsírtartalmú fogásokat kerüld, ahogyan az édességet is jobb, ha nem sportolás utánra tartogatod. A lassan felszívódó szénhidrátok és a fehérjék viszont jó választásnak bizonyulnak. Íme néhány példa:

  • banán görögjoghurttal
  • túró pulykamellel
  • egy marék mandula gyümölccsel
  • fehérje shake
  • teljeskiőrlésű szendvics csirkemellel vagy tonhallal
  • lazac salátával vagy kevés barna rizzsel.

edzés edzés után életmód kiemelt recept

Keveset vagy egyáltalán nem eszel
Ugyan néhány étel tiltólistás, de szintén baklövést követsz el, ha nem pótolod az elvesztett tápanyagokat. A legideálisabb, ha az edzést követő egy órában eszel az imént felsorolt kombinációkból válogatva, hogy szépen fejlődjenek az izmaid.


Nem pihensz
Szuper dolog, ha lelkes vagy és legszívesebben minden nap teljes erőbedobással edzenél, de jobban teszed, ha hagysz időt a pihenésre. Az egy nap sport, egy nap pihenés lenne az optimális, de ha nem bírod kivárni, akkor legalább két egymást követő nap ne ugyanarra az izomcsoportra edz. Az izmoknak szüksége van a regenerálódásra, meglátod, sokkal hatékonyabb lesz az edzésed.
Tipp: az alvás is kiemelten fontos, próbálj meg éjfél előtt ágyba bújni és 7-8 órát aludni, hogy másnap kipihent légy.

Olvasd el ezt is: Nem tudsz aludni? Itt a megoldás!