Az utóbbi időben mintha alábbhagyott volna a szexuális vágyad? A libidó csökkenése beárnyékolhatja a párkapcsolatot, így a mindennapjainkra is jelentősen kihat, ráadásul betegséget is jelezhet. Tudd meg, mi áll a hátterében, hogy minél előbb elejét vehesd a problémának!

Zárjuk ki az okokat!
– Amennyiben csökken a libidó, érdemes először kizárni a fizikai okokat. Hormonális egyensúly felborulása, mióma, illetve egyéb egészségügyi problémák is okozhatják a szexuális étvágy lankadását. Sok esetben köze lehet az inaktív, egészségtelen életmódhoz, akár alváshiányhoz is, hiszen a rossz közérzet hozzájárulhat a vágy csökkenéséhez – kezdte Gazdóf Réka szexuálpszichológus, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az idegállapotunk is hatással van a szexuális életünkre.
– A stressz szintén libidógyilkos, így egy-egy feszültebb élethelyzet során tapasztalt vágycsökkenés esetében érdemes elgondolkodni az életmód és gondolkodásmódváltáson, valamint a több pihenés beiktatásán.

szexuális probléma szakértő gazdóf réka életmód szex impotencia pajzsmirigy

Mi számít normálisnak?
Felvetődik a kérdés, hogy milyen gyakran kellene ágyba bújnunk partnerünkkel, hogy normálisnak számítson az együttlétek száma, és mikor gondolhatunk arra, hogy probléma áll a hátterében. A pszichológus erre is kitért!
– Az életünk során vannak olyan periódusok, amikor a figyelmünk nem a szexualitásra koncentrálódik, így kevésbé nagy lángon égünk. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert nem kell mindig akarni a szexet, és nem lehet mindig egyformán vágyni rá. Napjainkban a reklámokból, filmekből, romantikus regényekből áradó információk alapján számos elvárás alakult ki a saját szexualitásunkkal kapcsolatban. Hányszor és hogyan, milyen hangerővel kellene együtt lennünk a párunkkal. Amennyiben nem a saját temperamentumunk, igényeink mentén éljük meg a szexualitásunkat, az elvárásoknak való megfelelés agyonnyomhatja a libidónkat, hiszen egy örömteli tevékenységből telejesítményhelyzetet teremtettünk – fejtette ki a szakértő.

Számos oka lehet a libidó csökkenésének, vegyük komolyan!

Fogamzásgátló tabletta
Az antibébi tabletta megváltoztathatja a hormonális egyensúlyt, ezért, ha most kezdted el a szedését, előfordulhat, hogy emiatt csökkent a szexuális vágyad. Kérd ki a nőgyógyászod véleményét, és válts egy olyan tablettára, amely nem zavar be a szexuális életedbe.

Pajzsmirigybetegségről is árulkodhat
A pajzsmirigy alul- vagy túlműködés számos panasszal jár. Amennyiben a vágy csökkenéshez ingerlékenység, folytonos fáradság és látványos súlyváltozás is társul, mindenképpen fordulj orvoshoz, ugyanis előfordulhat, hogy pajzsmirigybetegség okozza a panaszokat!
Olvasd el ezt is: 10 jel, hogy baj van a pajzsmirigyeddel

Vitaminhiány
Az egyoldalú táplálkozás még a szexuális életre is kihat, ugyanis ha a szervezet nem jut elegendő B1- és B6-vitaminhoz, folsavhoz és magnéziumhoz, a lelkesedésed a hálószobában alábbhagyhat.
Tipp: táplálkozz változatosan! A máj és a banán magas B-vitamin tartalommal bír, a zöldségfélék és a hüvelyesek gondoskodnak a folsav bevitelről, míg a spenót és az avokádó remek magnéziumforrás.


Alacsony ösztrogén- és tesztoszteron szint
A libidó és a nemi hormonok szoros összefüggésben vannak. Ha bármelyik szintje alacsonyabb a normálisnál, férfiaknál és nőknél egyaránt szexuális problémákat eredményezhet.


Magas prolaktinszint
A prolaktin hormon túltermelődése hüvelyi szárazságot, impotenciát, sőt még meddőséget is okozhat. Egyik jellemző tünete a menstruációs zavar, ezért ha együtt jár a vágycsökkenéssel, forduljunk orvoshoz!


Párkapcsolati gondot is jelezhet
A szexuális élet a kapcsolat működéséről is árulkodik.
– Amennyiben a libidó csökkenése a párkapcsolat során jelentkezik, érdemes kiszűrni azokat a változásokat, amelyek hathattak a kapcsolatra. A szex és a libidó minősége és mértéke ugyanis gyönyörűen megjelenítik a kapcsolat működését. Elképzelhető, hogy egy nüansznyi változás, például egy kicsit kevesebb minőségi idő együtt, kevesebb kedvesség, odafigyelés még nem tűnik fel, a libidó és a szeretkezés minőségében azonban hamarabb észlelhető változás – tette hozzá Gazdóf Réka, aki hangsúlyozza, hogy mindenképpen járjunk utána, miben gyökerezik a probléma, hiszen mind a párkapcsolatunkat, mind az egészségi állapotunkat veszélyeztetheti.

Tudj meg még többet Gazdóf Rékáról: katt ide!