Manapság trendi gluténmentesen étkezni és "mindenmentes" élelmiszereket fogyasztani ételintoleranciára hivatkozva, azonban az esetek túlnyomó részében bizonyított tény, hogy a gluténnek semmi köze nincs az esetleges panaszokhoz.

Félsz a gluténtól?
Ha fáj a gyomrod, puffadsz, fáradékonyabb vagy, szinte kézenfekvő a glutént ludasnak kikiáltani, pedig a kutatók szerint nyolcvan százalékban nem a cöliákia – vagyis a gluténérzékenység – a felelős. Több kutatást is végeztek az ételintolerancia kapcsán, ahol a túlnyomó többségben egyértelműen kiderült, hogy sokan tévesen diagnosztizálták magukat gluténérzékenynek.
 

A glutén két fehérje, a glutenin és a gliadin keveréke

glutén gluténmentes táplálkozás táplálkozás nagy szilvia

A gluténmentes étkezéssel többet árthatunk
Kockázatos, ha önkényesen átállunk a gluténmentes étrendre, hiszen előfordulhat, hogy így egy másik betegség felismerését késleltetjük. A hasi panaszok hátterében többek között az IBS, vagyis az irritábilis bél szindróma vagy a vékonybél megbetegedése is állhat. Mindemellett a glutén kiiktatásával hiányállapot léphet fel a szervezetben, mivel tiltólistára kerülnek az értékes rostokban gazdag teljes kiőrlésű gabonák, és olyan fontos tápanyagoktól vonjuk meg magunkat, mint a vas és a B-vitaminok.

Korábban a cöliákia kifejezetten ritka betegségnek számított. Tízezerből egy embernél diagnosztizálták


Fogyókúraként sem hatásos
Rengetegen abban a reményben száműzik étrendjükből a glutént, hogy megszabadulnak a plusz kilóktól, azonban korántsem garantált a siker. Csupán amiatt segítheti a súlyvesztést, hogy leredukálódik az engedélyezett ételek száma, de a gluténmentes még nem jelenti azt, hogy az adott étel alacsony kalóriatartalommal bírna. Sőt, a legtöbb esetben több cukor és zsír van bennük.
 

A cöliákia leggyakoribb tünetei:
Puffadás, hasi fájdalom
Hasmenés vagy székrekedés
Fáradékonyság, gyengeség
Indokolatlan fogyás, sápadt bőr
Jellegzetes viszkető bőrtünetek
 

glutén gluténmentes táplálkozás táplálkozás nagy szilvia

Mit mond a szakértő?
– A leggyakoribb ételintoleranciák közé sorolható a gluténérzékenység. Előfordulhat azoknál, akiknél megjelennek bélpanaszok, vashiányos vérszegénység, neurológiai zavarok, fáradság, B12- hiány és gluténérzékenység a felmenők között. Komoly egészégügyi problémákat okozhat a cöliákia, azonban mindenképpen szükséges az orvosi kivizsgálás, ugyanis sokan tévesen félrediagnosztizálják magukat – mondta Nagy Szilvia, táplálkozási tanácsadó, aki azt is hangsúlyozza, hogy nagyon fontos a változatos, egészségesen kialakított étrend. Így ha nem szenvedünk gluténérzékenységben, ne vonjuk meg magunktól az értékes rostban gazdag gabonákat.


Majdnem mindenben van glutén
Mindezek mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy szinte minden ételben van glutén a leveskockától kezdve a feldolgozott élelmiszereken át, a gyümölcsökig, amelynek következtében a szervezet eltelítődhet vele. Bármilyen meglepő még az import zöldalmát is bevonhatják sikértartalmú állományjavítóval és az asztalt gyümölcsök sem képeznek minden esetben kivételt, ezért aki valóban intoleranciás, annak nagyon oda kell figyelnie. Szintén szomorú, de vitathatatlan tény, hogy a gabonák minősége sem olyan, mint azelőtt, az élelmiszerek többsége pedig tele van adalékanyagokkal és ízfokozókkal, így érdemes megválogatni, hogy hol és mit veszünk meg.


Ha a gluténérzékenység tüneteit tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz és végeztessünk el egy tesztet, hiszen jó eséllyel teljesen más áll a panaszok hátterében. Törekedjünk az egészséges étrend kialakítására, amely a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok megfelelő arányban való elosztásával elérhető – tette hozzá a szakértő.

Itt találod Szilvia bemutatkozását

Itt pedig még több cikket olvashatsz táplálkozás témában