Még nincs ötleted, mivel készülj az ünnepre? Íme néhány egészséges és finom receptötlet, amelyeket gyorsan és könnyedén elkészíthetsz, ráadásul akkor is bátran fogyaszthatod, ha odafigyelsz az alakodra!

Fonott kalács
 

Hozzávalók:
30 dkg tönkölybúza liszt
10 dkg zabliszt
3 tojás
2 evőkanál kókuszreszelék
2 evőkanál eritrit vagy nyírfacukor
4 dkg élesztő
1,5 dl olvasztott kókuszzsír
só ízlés szerint
fél citrom héja
egy csipet őrölt vanília
annyi langyos tej, amennyit felvesz a tészta


Elkészítés:
Az egyik tojás kivételével az összetevőket gyúrd össze, majd pihentesd húsz percig. A tésztát oszd három egyenlő részre, majd sodorj belőle hurkákat és fond össze. Kend meg tojássárgájával, és már mehet is a sütőbe. 180 fokon (hőlégkeverésen vagy alsó felső fokozaton) süsd körülbelül harminc percig, míg szép aranybarna nem lesz. Ha elkészült, hagyd kihűlni, majd szeletelheted is!

recept táplálkozás húsvét húsvéti receptek medvehagyma-krémleves sárgarépakrém mártogató répatorta fonott kalács


Sárgarépa mártogató
 

Hozzávalók:
6 darab közepes sárgarépa
250 g görög joghurt
1 teáskanál méz
fél citrom leve
fél narancs leve
0,5 dl olívaolaj
só, bors, őrölt kurkuma
reszelt gyömbér
petrezselyem

A mártogatáshoz:
Zellerszár, uborka, kaliforniai paprika


Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (légkeverés), majd a megmosott, meghámozott sárgarépát vágd vastagabb darabokra. Forgasd össze a fűszerekkel és az olívaolajjal, majd tedd egy sütőpapírral lefedett tepsibe. Körülbelül húsz percig süsd, majd miután megpuhult, turmixold össze a többi hozzávalóval és díszítsd petrezselyemmel.
Ha túl sűrű krémet kaptál, kókusztejjel higíthatod.
Tálald friss zöldségekkel, zellerszárral, uborkával és kaliforniai paprikával.

recept táplálkozás húsvét húsvéti receptek medvehagyma-krémleves sárgarépakrém mártogató répatorta fonott kalács



Sonkás-tormás krémmel töltött tojás
 

Hozzávalók:
5 db tojás
3 szelet házi főtt sonka
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál tormakrém
só, bors
petrezselyem


Elkészítés:
Főzd meg a tojásokat, pucold meg, majd hosszában vágd ketté őket. A sárgákat tedd egy tálba, a sonkát vágd apróra, majd a tejföllel, a tormakrémmel, a sóval és a borssal pürésítsd. Az elkészült krémet tedd egy habzsákba, majd töltsd meg vele a főtt tojásfehérjéket és végül szórd meg az apróra vágott petrezselyemmel.

recept táplálkozás húsvét húsvéti receptek medvehagyma-krémleves sárgarépakrém mártogató répatorta fonott kalács


 

Medvehagyma-krémleves
 

Hozzávalók:
1 nagy csokor medvehagyma
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl rizs- vagy zabtejszín
1,5 dl olívaolaj
2 evőkanál zabpehelyliszt
alaplé (helyettesítheted leveskockával)
só, bors, szerecsendió
díszítéshez fenyőmag vagy tökmag


Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát az olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát és a felvágott medvehagymát. Ha összefonnyadt, öntsd fel az alaplével, add hozzá a fűszereket és a zabpehelylisztet, majd főzd lefedve körülbelül húsz percig. Ezt követően bormixerrel pürésítsd, add hozzá a tejszínt és várd meg, hogy rottyanjon egyet.
Tálald pirított tökmaggal vagy fenyőmaggal.

recept táplálkozás húsvét húsvéti receptek medvehagyma-krémleves sárgarépakrém mártogató répatorta fonott kalács


Répatorta
 

Hozzávalók:
6 db közepes répa
20 dkg zabpehelyliszt
10 dkg tönköly- vagy teljeskiőrlésű liszt
10 dkg mandulaliszt
1,5 dl folyékony kókuszolaj
10 dkg eritrit vagy nyírfacukor
3 tojás
2 dl kókusztej vagy mandulatej
2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál őrölt fahéj
csipet só
1 teáskanál vaníliakivonat

A tetejére:
250 g görögjoghurt vagy zsírszegény krémsajt
5 dkg eritrit vagy nyírfacukor
2 teáskanál vaníliakivonat
mandulapehely vagy darált dió


Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (légkeverés). A tojásfehérjét verd habbá az édesítővel, a reszelt répát pedig keverd össze a többi hozzávalóval, majd a két keveréket forgasd össze. A masszát öntsd egy kókuszolajjal kikent tortaformába, majd süsd tűpróbáig, amely körülbelül huszonöt perc.
Eközben elkészítheted a krémet. Botmixerrel dolgozd össze a joghurtot/zsírszegény krémsajtot az édesítővel és a vanília kivonattal.
Ha a tészta kihűlt, kend rá a mázat és a tetejét szórd meg mandulapehellyel vagy darált dióval.

recept táplálkozás húsvét húsvéti receptek medvehagyma-krémleves sárgarépakrém mártogató répatorta fonott kalács