Vendégeket vársz, de nem tudod, mi kerüljön az asztalra? Lehetőleg olyanra gondoltál, ami különleges ízvilágú, finom, egészséges, és nem mellesleg gyorsan elkészül, hogy ne kelljen órákat a konyhában töltened? Nem lehetetlen! Mutatunk négy egyszerű receptet, amelyeket könnyedén elkészíthetsz!

Cukkinis répagolyó

Hozzávalók:
2 közepes cukkini
3-4 darab nagyobb répa
2 evőkanál zabpehely
12 dkg zabliszt
2 tojás
quinoa
2 evőkanál lenmagpehely
himalája só, cayenne bors, chilipor, kurkuma
reszelt parmezánsajt
olívaolaj


Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Hámozd meg a cukkinit és a répát, majd reszeld le. Sózd le, majd hagyd állni körülbelül tíz percig. Közben keverj össze egy tálban egyenlő arányban reszelt parmezánt és quinoát. Ha letelt a tíz perc, a zöldségekből nyomkodd ki jó alaposan a levet, add hozzá a két tojást, a fűszereket, a zabpelyhet, a lenmagpelyhet, a zablisztet és dolgozd össze. Ha úgy érzed nem állt kellőképp össze, akkor adj hozzá még egy kis zablisztet, majd formázz belőle kisméretű golyókat. Forgasd bele a parmezánnal keverd quinoába és már teheted is az olívoaolajjal kikent tepsibe. Süsd 25 percig, hagyd kihűlni, majd szúrj bele fogpiszkálót és tálalhatod is.
Tipp: tálalhatod natúrjoghurttal vagy tejföllel is.

recept kiemelt táplálkozás kurkuma csicseriborsó cukkini édesburgonya vegán vegetáriánus

Házi hummusz mártogató

Hozzávalók:
400 g üveges csicseriborsó
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom
1 lime leve
himalája só, őrölt fehérbors

Tálaláshoz:
4 darab répa
egy kígyóuborka
teljeskiőrlésű kenyér

Elkészítés:
A hozzávalókat konyhai robotgéppel pürésítsük, ha kell fűszerezzük még és tálalhatjuk is friss teljeskiőrlésű kenyérrel, hosszába vágott hámozott répával és uborkával.

recept kiemelt táplálkozás kurkuma csicseriborsó cukkini édesburgonya vegán vegetáriánus

Édesburgonyachips

Hozzávalók:
2 nagyobb édesburgonya
4 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál chilipor
himalája só
fokhagymapor
cayenne bors


Elkészítés:
Hámozd meg a burgonyákat és szeleteld vékony szeletekre. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a fűszerekkel keverd olívaolajjal locsold meg és 160 fokon süsd körülbelül 15 percig. Érdemes figyelni, mert az édesburgonya könnyen megég! Ne ijedj meg, ha a sütőből kivéve nem tűnik ropogósnak, ugyanis miután kihűlt eléri az áhított állagot.
Tipp: tálalhatod fűszeres natúrjoghurttal vagy házi paradicsomszósszal.

recept kiemelt táplálkozás kurkuma csicseriborsó cukkini édesburgonya vegán vegetáriánus
 

Ropogós csicseriborsó

Hozzávalók:
250 g üveges csicseriborsó
olívaolaj
himalája só
1 kávéskanál chilipor
1 kávéskanál fokhagymapor
1 kávéskanál cayennebors
1 kávéskanál kurkuma


Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd a csicseriborsót töröld szárazra, és forgasd bele a fűszerekkel kikevert olívaolajba. Tedd be a sütőbe és körülbelül 30 perc alatt süsd aranybarnára.
Tipp: sütés közben érdemes néhányszor óvatosan megforgatni a borsókat.

recept kiemelt táplálkozás kurkuma csicseriborsó cukkini édesburgonya vegán vegetáriánus