Az antioxidánsok nélkülözhetetlen szerepet játszanak a szervezetünk egészséges működésében. Megkötik és eltávolítják a szabadgyököket, így csökken a daganatos megbetegedések kockázata, védik a szív- és érrendszert, ráadásul az öregedési folyamatokat is lelassítják.


Articsóka
Ha eddig mellőzted az étrendedből az articsókát, íme néhány jó ok, hogy ezentúl rendszeresen fogyaszd! Antioxidánstartalma közel tízezer egység, a leveleiben található flavonoidok csökkentik a daganatok növekedését, méregtelenít, regenerálja a sérült sejteket és a koleszterint is mérsékli.

egészség antioxidáns egészségmegőrzés egészséges élelmiszerek flavonoid

Asztaxantin
A világ egyik legerősebb antioxidánsaként tartják számon. Az algában megtalálható piros-narancssárga színanyag hatvanszor erősebb, mint a C-vitamin, ráadásul kiemelkedően magas az E-vitamin és a bétakarotin tartalma.


Aszalt szilva
Jelentős antioxidánssal bír, méregtelenít, jó hatással van a vérkeringésre és magas a káliumtartalma. 100 g aszalt szilva körülbelül 5800 egység antioxidánst tartalmaz, amellyel előkelő helyen szerepel az egészséges élelmiszerek listáján. Viszonyításképp a fokhagymában 1600, míg a paradicsomban alig 200 egységnyi antioxidáns található.


Vörös áfonya
A piros gyümölcs nem csak mutatós és finom, hanem az egészségmegőrzésben is nagy szerepet játszik. A vörös áfonya gazdag antioxidáns tartalma révén védi a szervezetet a szabadgyökök és az érrendszeri megbetegedések ellen. Mindemellett vitaminban gazdag és kalóriaszegény, így még a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető.

egészség antioxidáns egészségmegőrzés egészséges élelmiszerek flavonoid

Gránátalma
A szuperegészséges gyümölcsnek számos jótékony hatása van. Antioxidánsban gazdag, védi a szívet, rákellenes és még fiatalít is. Fogyaszthatjuk magában is, de a salátádat vagy a zabkásádat is feldobhatod vele!
Tudj meg még többet a gránátalma pozitív hatásairól: katt ide!


Goji bogyó
A kínai orvoslásban már régóta használják, nem véletlenül, ugyanis B-vitamin és antioxidáns forrás, véd a szabadgyökök ellen és erősíti az immunrendszert. Ha az előbbi érvek még nem győztek meg, akkor érdemes még tudnod, hogy segíti a máj méregtelenítő folyamatait, helyreállítja a vérnyomást, valamint szebbé teszi a bőrt.


Fahéj
Optimalizálja a vércukorszintet, segíti az emésztést, támogatja az immunrendszert és erős antioxidáns, ezért érdemes beépíteni az étrendbe.
Tipp: szórd meg vele a kávédat vagy a zabkásádat, így már reggel tettél valamit az egészségedért!


Étcsokoládé
Minél magasabb a csokoládé kakaótartalma, annál egészségesebb. Védi a sejteket és a daganatos betegségek kialakulását is csökkenti. Fogyasztásával azonban nem szabad túlzásba esni, ugyanis kalóriatartalma igen magas, ezért naponta csak pár kockával ajánlott enni belőle.



Olajos magvak
A pekándió tizenhétezer egység antioxidánst tartalmaz és E-vitamin tartalma sem elhanyagolható, így ha nassolni támad kedved, bátran fogyassz belőle. A dió, a mogyoró és a mandula szintén jó választás, viszont ahogyan az étcsokoládéval is, így a magokkal is érdemes óvatosnak lenni. A legjobb, ha csupán egy marékkal fogyasztasz belőlük.


Koriander
Nem mindegy, hogy mivel ízesítjük ételeinket, hiszen míg a só megköti a vizet, addig a koriander erős béltisztítószer, segít a méregtelenítésben, gyulladáscsökkentő és nem mellesleg magas antioxidáns tartalommal bír.


Vörös bor
Egy fárasztó nap után szívesen lazítasz egy pohár vörös bor mellett? Jól teszed, hiszen ha tartod a mértéket, akkor az egészségedet szolgálja. Magas flavonoidtartalma révén hatékonyan védi a szívet és az érrendszert, rákellenes és még a bőrödet is fiatalon tartja.