Az immunrendszer megvédi a szervezetet a káros környezeti hatásoktól és segít felvenni a harcot a betegségek ellen, ezért létfontosságú, hogy megfelelően működjön. Íme,  néhány egyszerű és praktikus tipp, hogy a felturbózd az immunrendszered!

Sportolj!
Akár csak napi fél órát sétálsz, akár reggelente lefutsz egy félmaratont, már nyert ügyed van, hiszen a testmozgás beindítja vérkeringést, amely segít leküzdeni a betegségeket.

A pozitív gondolatok ereje
Akármennyire hihetetlen,  tudományosan alátámasztott tény, hogy az optimizmus az egészségünkre is kihat. A pozitív impulzusoknak köszönhetően szervezetünk ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben.

egészségtudatosság egészség tudatosság szauna immunrendszer erős immunrendszer betegség megelőzés

Töltődj alvással
Miközben alszunk, immunrendszerünk sokkal aktívabb, ezért ha nem pihenünk eleget könnyebben megtámadhatnak a baktériumok.

Kiegyensúlyozott étrend
A táplálkozás nagyban hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez, ezért nem mindegy, mi kerül a tányérra. A feldolgozott élelmiszerek és a cukrozott italok közismerten nincsenek jó hatással az egészségre, ezért törekedjünk arra, hogy az előbbi ételcsoportokat mellőzve változatosan étkezzünk. Étrendünkben megfelelő arányban szerepeljenek a sovány fehérjék, a teljeskiőrlésű szénhidrátok, a zöldségek, magvak és a gyümölcsök.

egészségtudatosság egészség tudatosság szauna immunrendszer erős immunrendszer betegség megelőzés

Immunerősítő ételek
Fokhagyma:
frissen elkészítve az egyik legtutibb immunerősítő.
Gyömbér: igazi csodanövény, ugyanis többek között vírusölő, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatással bír.
Zöldpaprika:  kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs.
Teák: A zöldtea nem csak zsírégető és magas antioxidáns tartalmáról ismert, hanem immunrendszererősítő hatásáról is.
Kefír: hasznos bélflórát tartalmaz, ezért érdemes fogyasztani.

Vitaminok
A D-vitamin pótlása nagyban hozzájárul a szervezet megfelelő működéséhez, ezért nem érdemes figyelmen kívül hagyni. A megfelelő vitaminszint 40-80ng/ml, azonban a legtöbb embernél alig éri el a 20ng/ml-t. A kapszulán kívül hozzájuthatunk a nap sugaraiból, ételek közül pedig a legtöbb D-vitamin a tojásban, a májban, szardíniában illetve a tonhalban van.
A C-vitamin erős antioxidáns, mindamellett, hogy megvédi a sejteket a szabadgyökök ellen, elősegíti a kollagéntermelést, betegségmegelőző és gyulladáscsökkentő, ezért ajánlott a citrusfélék, az áfonya valamint a paradicsom fogyasztása.
Az A-vitamin szintén hatékony antioxidáns, védi a sejteket és csökkenti a betegségek kialakulását. Húsokban, halakban – főleg a tőkehalban –, májban megtalálható.

egészségtudatosság egészség tudatosság szauna immunrendszer erős immunrendszer betegség megelőzés

Szauna az erősebb immunrendszerért
Nemcsak a méregtelenítésben, hanem az immunrendszerünk erősítésében is segít a szauna. Hideg-meleg váltózuhannyal párosítva a szervezetet alkalmazkodóbbá teszi a környezeti hatásokkal szemben. 

Olvastad már?
Öt egészségmegőrző tipp Larion Zoétól