Odafigyelsz a táplálkozásra, mégis gyakran kínoz a puffadás? Olykor olyan ok állhat mögötte, amelyre nem is gondolnál! Tudd meg, hogyan számolhatsz le a kellemetlenséggel!

Mi okozza?
A puffadás mögött számos ok meghúzódhat, azonban legtöbbször a helytelen táplálkozás a kiváltó tényező. A hüvelyesek, a karfiol, a brokkoli, a szénsavas italok, a káposztafélék, a spárga, a karalábé és a hagyma mind előidézhetik a kellemetlenséget. Emellett a rágózás, a túl gyors étkezés és a keményítőt tartalmazó ételek újramelegítése, ételintolerancia és a kevés rostbevitel is puffadást okozhat. Nőknél a havi ciklus alatt is előfordulhat, illetve egyes emésztőrendszeri betegség tüneteként is megjelenhet.

egészség puffadás haspuffadás emésztés anyagcsere

Ügyelj a rostbevitelre!
Törekedj arra, hogy napi 40g rostot vigyél be a szervezetedbe, amely jó hatással van a bélrendszer működésére. A zöldségek, a gyümölcsök, a teljeskiőrlésű gabonák, a zab, a chia mag és az amaránt, de a lencse és a csicseriborsó is remek rostforrás.
Tipp: Kezdd a reggelt egy finom, magas rosttartalmú reggelivel! – Avokádós zöldségkrém recept - Katt a cikkre!
Itt pedig a zabkására találsz izgalmas variációkat: katt ide!
Ha pedig desszertben gondolkodsz, akkor készítsd el a kesudiós répatortát! A receptet itt találod!


Probiotikus joghurt
A bélflórát és az emésztőrendszert a probiotikus joghurtok is támogatják, ezért érdemes gyakran fogyasztanod, ha szeretnél véget venni a puffadásnak. A kefir szintén jó választás, viszont a többi tejtermékkel érdemes csínján bánni!
Itt találod a legjobb tejhelyettesítőket!
 


Minimum naponta két liter víz!
Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a megfelelő folyadékbevitel mennyire fontos. Az egész szervezet működésére kihat, ezért nem szabad félvállról venni! Ha keveset iszunk elszaporodhatnak a gázképző baktériumok, amelyek puffadást okozhatnak.

egészség puffadás haspuffadás emésztés anyagcsere

Mozgás
Ha úgy érzed, hogy felpuffadtál, egy kiadós séta segíthet, de a hasi torna is elmulaszthatja a kellemetlenséget. Rendszeres mozgással pedig megelőzhető a puffadás, hiszen javítja az emésztést.
 


Ne beszélj teli szájjal!
Ez minden bizonnyal még gyerekkorunkban bevésődött, azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, pedig még a puffadásért is felelős lehet. Próbáljunk meg lassan étkezni és az ételt alaposan rágjuk meg, hiszen így az emésztőrendszert kevésbé terheljük meg.
 


A leghatékonyabb fűszerek puffadás ellen
A kömény, a fahéj, a szegfűszeg, a borsmenta és a kurkuma emésztőserkentő hatásukról is ismertek, ezért emésztési panaszokra bátran bevethetjük a fűszerek erejét. Chiliport azonban mértékkel fogyasszunk, hiszen irritálhatja a gyomrunkat, ha túlzásba esünk.

egészség puffadás haspuffadás emésztés anyagcsere
 

A mesterséges édesítőszereket jobb elfelejteni
Nem csupán a cukor okozhat puffadást, hanem a mesterséges édesítőszerek is kiválthatják a kellemetlenséget, ezért jobb kerülni a diétás termékeket. Inkább törekedjünk arra, hogy minél természetesebben étkezzünk, ha pedig egy egészségesebb édesítő után kutatsz, akkor itt találod a legjobbakat!
 


A sav sem tesz jót
Számos étel és ital savasít, többek között a kávé, a tea és az alkohol, amelyek előidézhetik a puffadást. Ezért, ha sokat fogyasztasz belőlük, ügyelj arra, hogy lúgosító ételek is kerüljenek a tányérodra. A citrom, a banán, az uborka és a spenót segítenek helyreállítani a szervezetedben a sav-bázis egyensúlyt.