Talán észre sem veszed, mennyi jelentéktelennek tűnő vétket követsz el az egészséged ellen. Összegyűjtöttünk tíz mindennapos szokást, amellyel jobb, ha felhagysz!

Kihagyod a reggelit
Ha kihagyod a nap első étkezését, az anyagcsere lelassulhat, amely hízáshoz és fáradékonysághoz vezet, ráadásul a vércukorszintre is rossz hatással van.
Ezt tedd ellene: készítsd el a reggelidet előző este, így az már nem lehet kifogás, hogy nincs időd rá. Egy kis gyümölcs, joghurt, zabkása, szendvics vagy egy turmix tökéletes választás, hogy beindítsd az anyagcseréd.


Akkor is eszel, ha nem vagy éhes
Azért veszélyes, mert elveszíthetjük a természetes éhségérzetet, amely túlevést vagy egészségtelen ételek fogyasztását eredményezheti. Ennek következtében olyan egészségügyi problémák alakulhatnak ki, mint a diabétesz.
Ezt tedd ellene: csak akkor egyél, ha tényleg azt érzed, hogy éhes vagy. Stresszhelyzetben, unalom ellen vagy ha rossz kedved van minden bizonnyal étel után nyúlnál, de erről a szokásról jobb, ha lemondasz. Inkább élvezd ki az étkezéseket és fogyassz több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és jó minőségű húsokat.



Légfrissítőket használsz
Az elektromos illatosítók, a légfrissítő spray-k és az illatgyertyák kellemes illatot árasztanak, azonban olyan összetevőket tartalmazhatnak – például formaldehidet –, amelyek hosszú távon légzésproblémát illetve irritációt okozhatnak.
Ezt tedd ellene: szerezz be egy diffúzort, amely illóolajat oszlat el a levegőben, vagy készíts saját kezűleg illatosítót: egy üvegcsébe tegyél vizet és néhány csepp illóolajat, majd állíts bele néhány bambuszrudat.
A növények szintén jó szolgálatot tehetnek, a vitorlavirágot, az illatos sárkányfát és az aloe verát a leghatékonyabb légtisztító növények között tartják számon.


Túl sok gyorskaját eszel
A gyorséttermi ételek többnyire tele vannak transzzsírral, amely megemeli a rossz koleszterinszintet, így a szívbetegség kockázata is megnő. Nem beszélve a bennük található sok cukorról, tartósítószerekről és adalékanyagokról, amelyek szintén ártalmasak az egészségre.
Ezt tedd ellene: minimalizáld a gyorséttermek látogatását és fedezz fel új helyeket, ahol természetes alapanyagokból készült ételek közül válogathatsz. Szintén jó megoldás, ha csomagolsz magadnak ebédet, amelyet te magad főztél, így biztosra veheted, hogy nem tartalmaz egészségtelen hozzávalókat.


Sok időt töltesz tévénézéssel
Minél több időt töltesz a képernyő előtt, annál kevesebbet mozogsz, ráadásul közben óvatlanul lecsúszhatnak a nassolni valók, amely elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet. Ha a tévézésre fordított időt egy új hobbira vagy a barátokra fordítanád, az elmédet is sokkal jobban karbantarthatod.
Ezt tedd ellene: csak akkor kapcsold be a tévét, ha valamit konkrétan meg szeretnél nézni, és a rá szánt időt próbáld korlátozni napi két órára.


rossz szokások  megelőzés  alkoholfogyasztás  dohányzás egészségkárosító szokások megelőzés életmód

Műanyag edényben tárolod az ételt
Bár praktikus, azonban a műanyag edények számos mesterséges anyagot tartalmaznak, amelyek az ételbe is bejuthatnak. A mikrohullámú sütőben való melegítés különösen veszélyes, hiába áll rajta a "Microwave-safe", vagyis a mikróba tehető felirat. Melegítéskor több káros anyag kioldódhat a műanyagból, amelyek komoly veszélyt jelenthetnek az egészségünkre.
Ezt tedd ellene: műanyag helyett válassz üvegedényt, így nem kell attól tartanod, hogy károsítod a szervezeted.


A kelleténél többet aggódsz
Az aggodalom, a stressz, a szomorúság és a düh, vagyis a negatív érzelmek lelassítják az emésztést, gyengítik az immunrendszert és a vérnyomást is megzavarhatják.
Ezt tedd ellene: tanuld meg kezelni a stresszt és próbálj optimistán gondolkodni. A testmozgás, a meditáció és a légzőgyakorlatok mind segíthetnek átlendülni a nehéz pillanatokon.


Kevés vizet iszol
Nem hiába folyik a csapból is, hogy naponta fogyasszunk el legalább két liter vizet, hiszen a nem megfelelő folyadékbevitel többek között vesekárosodást okozhat.
Ezt tedd ellene: bárhová mész, mindig legyen nálad egy flakon víz. Hogy ne felejts el inni, állítsd be a telefonodon a figyelmeztetőt, így mindig jelez majd, hogy megigyál egy pohár vizet.
Ha a sima vizet nem szívesen iszod, ízesítsd friss vagy fagyasztott gyümölccsel!

rossz szokások  megelőzés  alkoholfogyasztás  dohányzás egészségkárosító szokások megelőzés életmód

Túl sok alkoholt fogyasztasz
Míg egy pohár jó minőségű bor az egészségedet szolgálja, addig a túlzásba vitt alkoholfogyasztás komoly veszélyt jelenthet. Kutatások szerint, akinek napi-két három ital lecsúszik, magasabb a májkárosodás és a különböző daganatos betegségek kockázata, valamint nagyobb az esély a magas vérnyomás, illetve a depresszió kialakulására.
Ezt tedd ellene: húzd meg a határt! Esténként maximum egy kis pohárka bort engedélyezz magadnak és hétvégénként is ügyelj a mértékre.


Dohányzol
Vélhetően a cigaretta káros hatásait mindenki ismeri, azonban a legtöbben nem veszik komolyan őket. Pedig a leszokást követően az előnyök szinte azonnal érezhetők, az érrendszer működése javulni kezd, energia szabadul fel, helyre áll a vérnyomás, a légzés könnyedebbé válik és a közérzetünk is jobb lesz.
Ezt tedd ellene: tervezd meg a leszokást! Lehetőleg stresszmentes időszakot válassz és avass be egy barátot, aki támogat majd a nehéz pillanatokban. Jó, ha találsz valami új hobbit, amivel lefoglalod magad. Sokszor az is segíthet, ha a leszokás első fázisában kerülöd az alkoholfogyasztást és az olyan helyeket, ahol sokan dohányoznak.