A salátaöntetekről, a gyümölcsjoghurtokról és a diétás címkével ellátott termékekről már mi is lerántottuk a leplet, hogy mégsem olyan egészségesek, mint amilyennek beharangozták. De vajon mi a helyzet a puffasztott rizzsel, az agavé sziruppal és a szójával? Eláruljuk!


Puffasztott rizs
Sokak gondolatában az él, hogy a puffasztott rizs az egészséges étrend egyik elengedhetetlen szereplője, hiszen ha kenyéralternatívára gondolunk, szinte biztos, hogy ez jut elsők között az eszünkbe. Azonban a kiábrándító tény, hogy vitamin- és ásványianyagtartalma említésre sem méltó, ezzel szemben szénhidráttartalma magas, ráadásul a legtöbb teljesen ízetlen, hacsak nem tartalmaz túl sok sót, amely szintén nem az egészségünket szolgálja.

táplálkozás egészségmegőrzés tévhit kiemelt fogyás fogyókúra

Proteinszelet
Te is azt hitted, hogy ha egy szelet csokoládé helyett bevágsz egy proteinszeletet, akkor az egészséges táplálkozás útjára léptél? Tévedés lenne azt gondolni, hogy a fehérjeszeletekből bátran és mértéktelenül nassolhatunk, ugyanis kalóriatartalmuk magas, szénhidrátot is bőven tartalmaznak és a legtöbb magas cukortartalommal bír. A legjobb, ha edzés előtt vagy után fogyasztod, amikor tényleg szükséged van energiára, és nézd meg alaposan, hogy melyiket veszed le a polcról.


Agavészirup
Kutatások szerint nem tesz jót a májnak és arra is rácáfol, hogy ha cukor helyett fogyasszuk, majd lefogyunk. A szépen csengő név mögött fruktózszirup áll, amelytől ugyanúgy felszaladhatnak a kilók, mint a teljesen hétköznapi cukortól.


Granola
Szuperegészséges reggelinek lett kikiáltva, azonban sajnálatos módon a legtöbb boltban megvásárolható granola hemzseg a mesterséges összetevőktől és a cukortól, ezért nem ez a legjobb választás, amivel elindíthatod a napot.
Tipp: persze, ha házilag készíted, akkor teljesen más a helyzet. Keverj össze zabpelyhet natúr magvakkal, a kókuszolajat pedig felvert tojásfehérjével, majd add hozzá a vaníliát, a fahéjat és egy kis egészséges édesítőszert, és öntsd a magokkal kevert zabpehelyre. Told be 20 percre a sütőbe, időnként forgasd meg, és várd meg amíg szépen megpirul.

táplálkozás egészségmegőrzés tévhit kiemelt fogyás fogyókúra


Humusz
Hasonló a helyzet a humusszal, mint a granolával. Ha házilag készíted, igazán remek, de a bolti verziókkal vigyázz, ugyanis nem csak a tartósítószerek miatt ártalmas az egészségre, hanem az extrém magas sótartalom sem tesz jót.


Szárított gyümölcsök
Cukortartalmuk magas, ráadásul tartósítószerektől sem mentesek, ezért jobban teszed, ha a friss gyümölcs mellett teszed le a voksod.


Szója
Valaki imádja, míg mások ki nem állhatják. Hol azt hallani, hogy egészséges, hol azt, hogy ártalmas. Az azonban megalapozott, hogy túlzott fogyasztása összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásával és a teherbeesésnek sem kedvez.

táplálkozás egészségmegőrzés tévhit kiemelt fogyás fogyókúra


Gluténmentes élelmiszerek
Ha nem vagy gluténérzékeny nem indokolt a gluténmentes ételek fogyasztása, már csak abból az okból sem, mert általában sok cukrot, kukoricaszirupot és keményítőt tartalmaznak.


Zöldségchips
Jól hangzik, hogy büntetlenül ropogtathatunk, de ne tévesszen meg a címke! Ugyanúgy olajban sütik ki, mint a hagyományos chipset és a kalóriatartalma sem sokkal kevesebb.
Tipp: ha valóban egészséges nassolnivalóra vágysz, akkor készítsd el magad. Vágj vékony szeletekre cukkinit, répát, édesburgonyát, fújd be egy kis olajspray-vel, majd tedd be a sütőbe és süsd addig, amíg ropogós nem lesz.

Olvasd el ezt is: Ételek, amelyeknek abba kellene hagynod a fogyasztását! 
Katt ide >>>>