A cukorbetegség sokak életét beárnyékolja, azonban akad néhány élelmiszer, amely segíthet kordában tartani a vércukorszintet. Nem csak a diabétesszel küzdőknek érdemes beépíteni az alábbi ételeket, ugyanis a megelőzésben is fontos szerepet játszanak!

Brokkoli és karfiol
A zöldségek a cukorbetegek étrendjének fontos részét képezik, a brokkoli és a karfiol azonban különösen jót tesz a betegségben szenvedőknek, mivel olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek szabályozzák a vércukorszintet, valamint rosttartalmuk magas, ezáltal lassítják az elfogyasztott cukor felszívódását.


 

Zabpehely
Nem véletlen, hogy a zabpehely nagy népszerűségnek örvend, ugyanis, ha reggelire fogyasztjuk, ellát energiával és segít a koleszterin- és a vércukorszintet csökkenteni. Kombinálhatod chia maggal, amely stabilizálja a vércukrot és javítja az inzulinérzékenységet.

Avokádó, olívaolaj
Ne ijedjünk meg a zsírtól! Az avokádó és az olíva mono-telítetlen zsírsavai lelassítják a cukor bekerülését a véráramba és segítenek megelőzni az inzulinrezisztenciát.

Italok közül a zöldtea viszi a prímet a diabéteszesek körében, hiszen a benne található EGCG nevű katekin szabályozza a vércukorszintet.


Ecet
Az étkezési- és az almaecet bizonyítottan csökkenti a vércukor- és az inzulinszintet, ezért érdemes beépíteni az étrendbe. Már napi egy evőkanálnyi ecet jelentősen csökkenti az ételek vércukoremelő hatását.

Quinoa
A quinoa számos jótékony hatással rendelkezik, gazdag fehérjében, káliumban és magnéziumban, valamint segít kiegyensúlyozni a vércukorszintet és a vérnyomást.
 

Lencse
A cukorbetegeknek hasznos szénhidrátforrás lehet, ugyanis glikémiás indexe alacsony, így lassan emeli a vércukorszintet. A lencsében lévő keményítőből pedig lényegesen kevesebb szőlőcukor szívódik fel, mint a búzakeményítőből, amely szintén kedvez a betegségben szenvedőknek.

Olvasd el ezt is: 7 nyomós ok, amiért érdemes lencsét fogyasztani

Erjesztett ételek
A kefir, a kombucha, a natúrjoghurt és a savanyúkáposzta rendszeres fogyasztása jó hatással van a vércukorszintre, ezért érdemes minden nap fogyasztani belőlük!

Eper
Ha rostban gazdag ételekkel párosítjuk, megakadályozza, hogy hirtelen megemelkedjen a vércukorszint. Mindemellett antioxidáns tartalma is figyelemreméltó.

Áfonya
Bioaktív összetevőinek köszönhetően növeli az inzulinérzékenységet és csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Cseresznye
A piros színű gyümölcs élen jár a vércukorcsökkentő élelmiszerek között, 50 %-kal csökkentheti az inzulintermelést.

 

A leghatékonyabb fűszerek

Fahéj
Tanulmányok által bizonyított, hogy naponta 1-2 kiskanál fahéj elfogyasztása segít megakadályozni a vércukorszint hirtelen megemelkedését.


Görögszénamag
A gyógynövény késlelteti a cukor felszívódását, csökkenti a vércukorszintet és az inzulinnal szembeni rezisztenciát. Nem mellesleg a cukorbetegség szövődményei ellen is felveszi a harcot.


Erdei szederlevél
Az erdei szederlevél a megelőzésben is segíthet, ezért akiknél felmerül a diabétesz gyanúja, ajánlott a fogyasztása.
 

 Ez is érdekelhet: Figyelmeztető jelek, amelyek cukorbetegségre utalnak

Fenyeget a cukorbetegség? - Teszteld magad!