A szédülés bizonyos esetekben ártalmatlannak tekinthető, azonban ha gyakran fordul elő, akár komoly betegség is meghúzódhat a hátterében.

Vérszegénység
A vérszegénység egyik leggyakoribb tünete a szédülés. Amennyiben sápadtsággal, fáradékonysággal és fülzúgással társul, nagy valószínűséggel gyanakodhatunk arra, hogy a kellemetlen bizonytalanságérzés is erre utal. A hirtelen vérnyomásingadozás is szintén kiváltó ok lehet.

egészség szédülés szédülés okai szédülök agyi betegségek gerincferdülés tünet vérnyomás


Meniére-betegség
A hosszan fennálló szédülés a Meniére-betegséget is jelezheti. Ez esetben a fülben elhelyezkedő egyensúlyérzékelő szerv kitágul, a benne lévő folyadék pedig felgyülemlik. Kísérő tünete füldugulás és fülcsengés.

Középfülgyulladás
A váratlan szédülés hátterében a fülgyulladás is állhat, amelyet többnyire vírusos fertőzés vált ki. A tünet olyannyira heves lehet, hogy hányás is követheti.



Kiszáradás
A víz létfontosságú szerepet tölt be szervezetünk megfelelő működésében. Amennyiben keveset fogyasztunk belőle, testünk segítségért kiált. Jellemző tünete a szédülés, a fejfájás és a fáradékonyság.

egészség szédülés szédülés okai szédülök agyi betegségek gerincferdülés tünet vérnyomás


Vérnyomás
A magas vérnyomás, illetve a vérnyomáscsökkentő szerek is előidézhetik a szédülést. Azonban nem csak a hipertónia ­produkál kellemetlen panaszokat, hanem a 95/60 alatti vérnyomásérték is.  A bizonytalanságérzés mellett gyakori fáradsággal, gyengeséggel és hidegérzettel jár.


Nátrium-glutamát
Az előre csomagolt- illetve a gyorséttermi ételeket ízfokozóval dúsítják, amely az egészségünkre ártalmas lehet. Sokaknál kellemetlen reakciót válthat ki a fogyasztása, többek között bizonytalanságérzést okoz.


Gerincferdülés
Szédülést idézhet elő a gerincferdülés, ugyanis zavart okozhat az agy vérellátásában, valamint a belsőfül egyensúly-érzékelését is befolyásolhatja. A gerinccsigolyák meszesedése pedig forgó jellegű szédüléssel járhat.


Agyi betegségek
Különböző agyi betegségek, daganatok, vírusfertőzések kísérő tünete lehet a szédülés, amennyiben érintik az egyensúly-érzékelő rendszert. Ha gyakran tapasztaljuk, mindenképpen keressük fel háziorvosunkat, hiszen komoly betegségre is figyelmeztethet.

Olvasd el ezt is! - Öt tünet, amely súlyos betegséget jelezhet