A fogfájás lehet egészen enyhe, de olykor elviselhetetlen fájdalommal jár. Összegyűjtöttünk néhány természetes tippet, amelyekkel enyhítheted a kínzó érzést.

Szegfűszegolaj
A kellemes illatú szegfűszeg nem csak a süteményeket dobja fel jellegzetes ízével, hanem fogfájás esetén is enyhülést nyújthat. A benne található eugenol ugyanis érzéstelenítő, gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatással rendelkezik.
Így használd: mártsd bele az olajba a fültisztító pálcika végét, majd kend be vele a fájó fogadat és az ínyedet. Szintén hatásos, ha egyszerűen csak szétrágsz néhány szem egész szegfűszeget és a fájó fogon hagyod körülbelül fél óráig.

fogfájás egészség természetes tippek szegfűszeg borsmenta fáj a fogam


Fokhagyma
Az intenzív aromájú fokhagyma fogfájás esetén is megkönnyebbülést jelenthet, hiszen erős antibakteriális hatása mellett a fájdalmat is csökkenti.
Így használd: keverd össze sóval a zúzott fokhagymát, majd helyezd az érintett területre.


Cayenne-bors
A méltán népszerű fűszernek nem csupán a konyhában vehetjük hasznát, hiszen egészségvédő hatása is figyelemreméltó. Számos pozitív tulajdonsága mellett csökkenti a gyulladást, legfőbb hatóanyaga pedig a kapszaicin, amely kiváló fájdalomcsillapító.
Így használd: egy mokkáskanálnyi őrölt cayenne-i borsot keverj össze egy kis olívaolajjal, majd kenegesd vele a fájó fogad.
Aprított gyömbérrel vegyítve ráerősíthetünk a fájdalomcsillapító hatásra. Néhány csepp vizet adj hozzá a borsos gyömbéres keverékhez, majd itass át vele egy vattapamacsot és tedd a fogadra.


Borsmenta
A frissítő gyógynövény rendkívül sokoldalú. Számos jótékony tulajdonsága mellett érzéstelenítő hatásáról is ismert.
Így fogyaszd: forrázz le egy teáskanálnyi borsmenta szárított levelét, hagyd állni, majd miután kihűlt, szűrd le és öblögess vele.

fogfájás egészség természetes tippek szegfűszeg borsmenta fáj a fogam


Olykor a legegyszerűbb megoldások a legjobbak. A só antibakteriális, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért segítségül hívhatjuk fogfájás esetén.
Így használd: oldj fel egy teáskanál sót egy pohár langyos vízben, majd öblögess vele.


Vanília kivonat
Nyugtató, zsibbasztó és fájdalomcsillapító, így segíthet enyhíteni a kínzó érzést.


Jégkocka
A jég az idegvégződéseket lezsibbaszthatja, ezért bátran vesd be, ha erősödik a kellemetlen érzés.
Így használd: néhány darab jégkockát tekerj bele egy vékony pamutrongyba és helyezd a fájó területre.

A fájdalmat ugyan lehet enyhíteni otthoni módszerekkel, azonban ajánlott, hogy felkeressük fogorvosunkat, ugyanis az esetek túlnyomó részében szakszerű kezelés szükséges.