Ledöntött a lábadról a megfázás, de nem szívesen nyúlnál gyógyszer után?
Bemutatunk hét gyógynövényt, amelyek valóban használnak.

Hársfa
A benne található flavionoidoknak és cseranyagoknak köszönhetően antibakteriális, nyákoldó, izzasztó hatású és köhögés ellen kivaló gyógyír. Meghűléses és hörghurutos panaszok esetén bátran fogyasszuk teaként.
Tudtad?
A hársfavirágból készült főzet fürdővízhez adva bőr- és hajápolásra is használható.

Bodza
A bodza tea formájában fogyasztva segít elűzni a kellemetlen tüneteket, ugyanis lázcsillapító, erős izzasztó hatással bír és a köhögést is enyhíti. Mindemellet vizhajtó, erősíti a torok nyálkahártyáját és fokozza az ellenállóképességet.

Gyömbér
Megfázás és meghűléses megbetegedések ellen az egyik leghatékonyabb természetes orvosság a gyömbér, hiszen elmulasztja a kellemetlen tüneteket és megerősíti az immunrendszerünket.
Tipp:
Vágjunk le egy kisebb darabot a gyömbérgyökérből, hámozzuk meg, reszeljük le, facsarjunk rá egy citromot és adjunk hozzá két teáskanál mézet, majd keverjük össze jó alaposan, és már fogyaszthatjuk is a vitamindús, immunerősítőt, amely segít elűzni a meghűléses panaszokat.

Olvasd el ezt is:
Természetes fájdalom- és gyulladáscsökkentő – 8 nyomós ok, amiért minél gyakrabban fogyassz gyömbért

Kakukkfű
Nem csak ételeinket ízesíthetjük vele, hanem a szárított kakuffüvet leforrázva teaként is fogyaszthatjuk, amely igazi gyógyírt jelenthet meghűles esetén. Nyák- és görcsoldó, valamint vírus- és gombaölő.

Levendula
Az illatos növény számos pozitiv hatása mellett a megfázással szemben is felveszi a harcot. Immunerősitő, gyulladáscsökkentő, illetve  vírus- és baktériumölő hatású. A gyógynövény illóolaját csepegtethetjük párologtatóba, de inhalálhatunk is vele, hiszen tisztítja a légutakat és csökkenti a fertőzéseket. Asztmásoknak nem ajánlott a használata.

Olvasd el ezt is: Enyhíti az asztmát, migrén ellen is hatásos és a napégésre is gyógyír – 7 ok, amiért használj levendulaolajat​​​​​​​

Orbáncfű
Bár elsősorban idegesség és depresszió ellen ajánlják, azonban igen erős immunerősítő hatással rendelkezik és a virusok ellen is jó szolgálatot tehet, ráadásul a fájdalmat is csillapítja.

Eukaliptusz
Tisztítja az orrot, csillapítja a köhögést és a légzést is segíti. Az eukaliptusz illoolaját csepegtethetjük  párologtatóba, vagy inhalalhatunk is vele. Az orron keresztül a tüdőbe jutva kifejti a jótekony hatásait, elpusztítja a baktériumokat és szabaddá teszi a légutakat.