Legyen szó kínzó fejfájásról, hasi görcsről vagy menstruációs panaszról, gyógyszer helyett próbáld ki a természetes görcsoldókat. Íme a legjobbak!


Bazsalikom
Az olasz konyha egyik legkedveltebb fűszere nem csupán jellegzetes illatának és ízének köszönheti népszerűségét, hanem gyógyhatásának is. Illóolaját kiváló görcsoldóként tartják számon, kifejezetten szélgörcs, felfúvódás és gyomorrontás esetén ajánlott.


Levendula
A nyugtatóhatású növény olaja fürdővízbe csepegtetve oldja a görcsöket és a feszültséget, elűzi a stresszt, illetve segít elmulasztani a kellemetlen fájdalmat, ezért bátran alkalmazd egy nehéz nap után. Bőrbe masszírozva a levendulaolaj még az izomgörcsöket is oldja.


Málnalevél
Próbáltad már a málnalevél teát? Ha nem, mindenképpen ajánlott, ha pedig ismered, már biztosan tudod, hogy remekül csillapítja a fájdalmat. Alkaloid tartalma révén javítja a méhizomzat tónusát, ezáltal hatékony ellenszer a menstruációs görcsök ellen, és nem mellesleg az erős vérzést is enyhíti.


Gyömbér
A sokoldalú fűszernövénynek mindig a konyhában a helye, ugyanis enyhíti a görcsös panaszokat, szabályossá teszi a menstruációt és az immunrendszert is erősíti. Fogyaszthatod forró vízbe áztatva teaként, de fűszerként is élvezheted a jótékony hatásait.


Eukaliptusz
A koalák kedvenc csemegéjéből nyert illóolaj antiszeptikus, idegnyugtató és görcsoldó. Tehetjük párologtatóba, forró vízbe csepegtetve inhalálhatunk vele, de a levelek kivonatát a sebekre is kenhetjük.


Kamilla
Minden bizonnyal megfázáskor az elsők között van, ami eszedbe jut, azonban gyulladáscsökkentő hatása is említésre méltó. Forrázz le három teáskanálnyi kamillavirágot 2,5 dl vízzel, majd hagyd állni egy kicsit. Ha ihatóra hűlt édesítheted citrommal, mézzel és élvezheted a hatását.